maanantai 8. kesäkuuta 2015

Raparperia, raparperia

Talvi ja kevät meni melkein kuin sumussa. Tänään lenkkipolulla tajusin shortseissa ja t-paidassa, kielojen tuoksuessa, että ei perhana, nythän on kesä. Ei tunnu siltä. Tänään töissä työkaveri tajus, että juhannus on viikon päästä. Mitä.

Jos ei ole mitään ideaa mitä tarjoisi Juhannuksena, niin miltä kuulostaisi raparperipiirakka ja -mehu? Ainakin noin alkuun. (Koska tunnetustihan syöminen aloitetaan makealla.)

Raparperimehu

1 kg raparperia
2 rkl sitruunahappoa
2 l vettä
6 dl sokeria
______________

Huuhtele ja paloittele raparperit. Lisää sitruunahappo, (melkein) kiehuva vesi ja sokeri. Sekoita ja anna olla seuraavaan päivään huoneenlämmössä.



Seuraavana päivänä siivilöi mehu ja pullota.

jäätävää
* Raparperien väristä riippuu juoman väri > mitä puinaisempia varsia, sitä punaisempaa mehusta tulee.

* En osaa sanoa mitään varmaa mehun säilyvyydestä. Meillä eka satsi pysyi ihan hyvänä jääkaapissa noin viikon. Olen laittanut pulloissa mehua pakastimeen, niin sieltä voi ottaa tarvittaessa. :)

* Alkuperäisessä ohjeessa sokeri lisätään mehuun vasta seuraavana päivänä. Olen kokeillut nyt molemmilla tavoilla, enkä huomaa mitään ihmeellistä eroa. Sokeri sulaa helpommin kuumaan veteen.

* Lantraa mehua joko veteen tai vissyyn. Sekoitussuhde on noin 1:3, riippuu tietysti omista mieltymyksistä.

* Seuraavassa raparperipiirakan ohjeessa käytän raparperia, joka jää yli mehusta. Jos jollakin on loistavaa ideaa mihin muuhun lössöjä raparperinpaloja voisi käyttää, antaa kuulua vaan!

Raparperipiirakka

pohjataikina:
200 g jauhoja
40 g mantelijauhoja
70 g sokeria
160 g kylmää voita
2 keltuaista

täyte (vaniljakreemi):
4 keltuaista
3,75 dl täysmaitoa
70 g sokeria
1-2 rkl maissitärkkelystä (maizena)
1 vaniljatanko

lisäksi:
raparperin varsia n. 4-5 (punaisia, melko ohuita)
2 rkl sokeria
raparperimehusta jääneitä raparperin paloja soseutettuna, n. 1-2 dl
vaaleaa siirappia

_____________________________

Sekoita jauhot ja sokeri. Nypi mukaan voi. Kun taikina on murumaista lisää keltuaiset ja sekoita taikinaksi. Jos taikina jää liian kuivaksi eikä pysy kasassa, lisää hieman vettä. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Leikkaa raparperin varrista vinottain ohuta siivuja, lisää siivujen päälle sokeri.

Kauli taikina ohueksi ja siirrä se piirakkavuoan päälle kaulimen avulla. Painele taikina vuokaan ja esipaista uunissa 180°C n. 20 min.

Lisää kattilaan keltuaiset, maito, sokeri ja maizena. Sekoita että maizena liukenee. Puolita vaniljatanko ja raavi pois siemenet. Lisää kattilaan siemenet ja tanko. Keitä seosta hiljalleen kokoajan sekoittaen, että se ehtii kiehua hetken, Nosta kattila pois lämmöltä ja ota valijatanko pois kreemistä.

Lusikoi esipaistetun pohjan päälle raparperisosetta ohut kerros. Lisää päälle vaniljakreemi. Asettele vaniljakreemin päälle raparperisiivut rinkuloihin. Paista piirakkaa 200°C n. 20 min. Sekoita raparperisiivuista valuneeseen nesteeseen n. 1 rkl vaaleaa siirappia. Sivele siirappia paiston loppuvaiheessa piirakan päälle.


* Piirakan voi tehdä myös ilman ohutta raparperisosetta kereemin alla. Omasta mielestäni piirakka on ilman sitä vähän liian makea, eikä siinä olisi niin pajoa raparperia, että sitä voisi kutsua raparperipiirakaksi :D



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kerro mielipiteesi!