keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Week of pies

Kuten jotkut saattavat jo tietääkkin, meillä oli äidin kanssa tuossa aikoja sitten loistava tempaus; week of pies, eli tein jokapäivä jonkunlaisen piirakan. Ajattelin, että laitan mielestäni parhaiden piirakoiden ohjeet tänne.


Viikko alkoi perinteisellä omenapiirakalla. Kaupoista löytyi ainakin muutama päivä sitten vielä suomalaisia omppuja. Ne sopii tähän loistavasti, koska ne ovat aavistuksen happamia ja kovia. Tietysti kaikki omenat sopii.

Apple pie

4 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
150 g voita
~ 2-4 rkl kylmää vettä
(1 tl vaniljauutetta)

8 omenaa
1/2 sitruunaa
1 dl sokeria
(1 1/2 dl pekaanipähkinärouhetta)
~ 1 rkl voita
________________________

Nypi jauhot, sokeri ja voi hiekkamaiseksi seokseksi. Lisää vaniljauute halutessasi. Lisää vettä vähän kerrallaan, niin että syntyy hyvä, kimmoisa taikina. Älä vaivaa turhaan. Laita taikina kylmään.

Pilko omenat lohkoiksi. Laita kattilaan muiden aineiden kanssa. Keitä hetki, niin että omenat hieman pehmenevät. Jos omenoista irtoaa paljon nestettä, kaada omenat siivilään jotta neste valuu pois. Siirrä neste takaisin kattilaan ja keitä, niin että siitä tulee siirappimaista.

 Kauli n. 2/3 taikinasta ohueksi levyksi ja siirrä se vuoan pohjalle ja reunoille. Laita päälle omenat ja siirappi. Kauli loppu taikina ohueksi piirakan päälle. Paista piirakka uunissa 180 astetta noin 40 minuuttia.

* omeinoita ei ole pakko keittää, itse vain tein niin. Käy hyvin myös vain sekoittaa omenalohkojen kanssa sitruunan ja sokerin (ja pähkinät); laittaa taikinan päälle ja sitten muutama nokare voita; taikinakuori päälle.
* voit koristella piirakan pinnan ylijäämä taikinalla, ripotella päälle sokeria, tai voidella kananmunalla /maidolla.
* tarjoile vaniljakastikkeen kera  ^_________^



Plum pie

Yea I know i'ts a bit too late for plums, but... Anyway I liked it, so here's the recipe (from here)

125 g mantelimassaa
125 g voita
 3½ dl vehnäjauhoja
1 kananmuna

n. 750 g luumuja (n. 10 isoa luumua)
2 rlk Kirschiä
1½ dl kuohukermaa
2 kanamunaa
3½ rkl ruokosokeria
1½ tl vaniljauutetta (voi korvata myös vaniljasokerilla, vähennä silloin määrä sokerista)

100- 200 g mascarpone-juustoa
vaniljauutetta
tomusokeria
______________

Nypi mantelimassa, voi ja jauhot sekaisin. Lisää muna ja muotoile palloksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin.

Puolita luumut ja poista kivet. Jos luumut ovat isoja, lohko ne, Jos luumut ovat pieniä, puolittaminen riittää. Anna lohkojen marinoitua kirschissä.

Kauli taikina ohueksi ja siirrä kaulimen avulla piirakkavuokaan. Voit myös painella taikinan vuokaan. Esipaista pohjaa uunissa 200 astetta noin 10 minuuttia. Esipaiston ajaksi kannattaa laittaa taikinan päälle leivinpaperi ja sen päälle esim. kuivattuja herneitä. Tämä estää pohjan nousemista.

Asettele luumut nätisti esipaistetun pohjan päälle. Sekoita kulhon pohjalle jääneen kirschin kanssa kerma, munat, sokeri ja vaniljauute. Kaada luumujen päälle. Paista piirakkaa noin puoli tuntia 200 asteessa. Jos pinta ottaa liikaa väriä, laske lämpötila 180 °C.

Sekoita mascarponeen vaniljauutetta (n. 1-2 tl) ja lisää tomusokeria maun mukaan.

Tarjoile jäähtynyt piirakka mascarponen kanssa.


superhelppo Key Lime pie

n. 150 g digestive-keksejä
n. 60 -70 g sulatettua voita

1 tölkki kondelsoitua maitoa
4 kananmunan keltuaista
reilu desi limemehua (n. 2-3 limeä)
2 limen kuori raastettuna

kermavaahtoa
______________

Murskaa keksit hienoksi ja sekoita voi muruihin. Painele piirakkavuoan pohjalle.

Pese limet ja raasta kuori. Purista mehu. Vatkaa kondelsoitua maitoa ja keltuaisia hetki. Lisää mehu ja kuoriraaste. Kaada vuokaan ja paista 190°C n. 15 minuuttia, siten että täyte on hyytynyt.

Tarjoile piirakka kermavaahdon kanssa (ei välttämätön maituu ilmankin, mutta perinteisesti Key lime piirakka tarjoillaan kermavaahdon kanssa) ja koristele limeviipaleilla tai kuoriraasteella.


Chocolate pie (täytteen ohje Jamie Oliverin kirjasta hieman muunneltuna)

Gluteeniton piirakkapohja (normaali murotaikina käy aivan hyvin, jos ei tarvitse olla gluteeniton)

5 dl mantelijauhoa
½ dl riisijauhoa
1 rkl tapioka-tärkkelystä
½ rkl suolaa
½ tl leivinjauhetta
100 g voita
75 g mantelimassaa
2 rkl vaahterasiirappia/hunajaa/sokeria
1 tl vaniljauutetta

140 g voita
150 g hyvää, tummaa suklaata
8 rkl kaakaaojauhetta
ripaus suolaa
4 kananmunaa
2½ dl (ruoko-)sokeria
3 rkl tummaa siirappia
3 rkl kermaa

kermavaahtoa
_____________

Pohja:
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi ja mantelimassa ja hiero ne jauhoihin. Lisää loput aineet ja vaivaa tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuokaan ja esipaista 190°C n. 10 min, kunnes reunat saavat aavistuksen väriä.

Täyte:
Mittaa voi, suklaa, kaakaojauhe ja suola vesihauteeseen. Anna hiljakseen sulaa ja sekoittele välillä. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää siirappi ja kerma. Lisää suklaaseos ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista 150 °C noin 40-45 minuuttia.

Tarjoile jäähtynyt piirakka kermavaahdon kanssa ja koristele kaakaojauheella.




Sry about that lil supernatural spam (or nah)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kerro mielipiteesi!