perjantai 31. tammikuuta 2014

Gluteenittomat Runebergin tortut

Ammatillinen jakso lopputänään. Puh. Onpa outoo kun oon oottanu lukiota jo tosi kauan! Meillä on ihan super luokka siellä. :3 Toisaalta nyt tuntuu siltä että ois joku loma tai jotain? Ei hyvä kun oon vielä hereillä vaikka kuitenkin maanantaina kouluun :/ ... 
Nojoo:D Ollaan nyt leipomossa tehty aika paljon laskiaspullia ja runebergin torttuja (oo, yllättävää!) Koulussa me joko pursotetaan taikina vuokiin, tai otetaan vuo'illa palasia taikinasta. Koulussa siihen käytetään myös karvasmantelia, mikä ei oo ihan mun mieleen. Tässä on se resepti mitä taisin viime vuonna kaiketi lupailla.

(p.s. Mut löytää nykyään myös Reska-lehden sivuilta, kirjotan siellä samannimistä blogia. Mä yritän pitää tän blogin kuitenkin vielä elossa, mutta jos täällä ei näy eloa, tsekatkaa tuolta Reskasta ;) (on meinaan toodella vaikeeta kirjottaa _täysin_ kirjakieltä ilman hymiöitä O_o , pitäis ehkä yrittää täälläkin vähän "parempaa" kieltä))
Runebergin tortut (noin 16 kpl)
80 g manteleita
110 g gluteenittomia pipareita
175-200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl riisijauhoja
1 dl mantelijauhoja1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3/4 dl maitoa
vadelmamarmeladia

laimennettua appelsiinimehua

vadelmamarmeladia
~ 1 dl tomusokeria
~ 2 tl sitruunamehua
_________________


Jauha mantelit ja piparit hienoksi monitoimikoneessa.
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti sekoittaen.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaardemumma ja jauhetut piparit ja mantelit. Sekoita kuivat aineet voi-sokeri vaahtoon. Lisää maito.

Annostele taikina muffinivuokiin (muista jättää kohoamisvara!). Paina taikinaan syvennys vedessä uitetulla sormella. Laita lusikoilla/pursottamalla hilloa jokaisen muffinin syvennykseen. Paista 175 °C noin 20 min, tai kunnes leivokset ovat kauniin ruskeita.

Heti uunista tullessaan kostuta leivokset appelsiinimehulla. Anna jäähtyä ja laita vadelmamarmeladia pieni nökäre leivoksen keskelle. Lisää tomusokeriin tipoittain sitruunamehua kunnes syntyy paksuhko tahna. Pursota (lusikkakin käy ihan hyvin) rengas hillon ympärille.




*Minulla ei nyt sattunut olemaan vadelmahilloa kaapissa, joten keittelin itse vähän hillon tapaista (vadelmia ~2 ½ dl, vähän hillosokeria ~½dl, vettä, limeä).
*Alkuperäisessä reseptissä laitetaan taikinaan kaurakeksejä, mutta minä laitan näihin ne kaappiin jääneet, pölyä keräämään, kivikovat piparit.
*Laitoin siksi voihin noin-määrän, koska nämä ovat melko rasvaisia, ja uskon, että vähempikin riittäisi. En ole itse kokeillut vähemmällä määrällä.
*Leivosten ”sisään” (ennen paistamista) laitoin pelkkiä vadelmia hillon sijaan. Toimii hyvin, koska leivos on itsessään jo niin makea, niin hilloista ei sitten tule vielä lisää sokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kerro mielipiteesi!